Duurzaamheid
Wat betekent de opwarming van de aarde voor de vissen in het water? Wat voor effect hebben onze medicijnresten op dieren en de natuur? En wat doet onze consumptiedrang in december voor het plastic in de oceaan? Ondersteun ons onderzoek naar duurzaamheid. .
Hieronder vind je een greep uit de projecten en onderzoeken naar duurzaamheid en biodiversiteit. Bijdragen aan projecten en onderzoeken als deze? Dat kan door middel van een of een donatie op IBAN NL84 ABNA 0248 6906 55 ten name van 'Stichting Radboud Fonds' onder vermelding van '307516 duurzaamheid'. Hartelijk dank voor uw bijdrage!
Zoetwatervis in nood!
De leefgebieden van zoetwatervissen worden bedreigd door het opwarmen van de aarde, met name door de stijgende watertemperatuur. Bij een gemiddelde wereldwijde stijging van 3,2 graden Celsius zal voor een derde van de zoetwatervissen meer dan de helft van het leefgebied worden bedreigd. Deze bedreiging geldt voor tien keer minder vissoorten als de opwarming wordt beperkt tot 1,5 graad.
Lees hier meer over dit onderzoek.
De kracht van de getallen
Wat is het effect van ons handelen op de mondiale biodiversiteit? Van nieuwe technologieën die energie opwekken? Van nieuwe chemische stoffen die worden ontwikkeld en uiteindelijk in ons milieu terechtkomen? Dat zijn vragen waar prof dr. Mark Huijbregt, hoogleraar in Environmental Sciences, zich mee bezig houdt.
Medicijnresten in het milieu
Ons milieu, het is en blijft een veel besproken onderwerp.
Hoe zorgen we ervoor dat we het milieu schoon genoeg
houden voor toekomstige generaties? Hoeveel resten van chemische stoffen kunnen er bijvoorbeeld in het
milieu voorkomen, voordat mensen er ziek van worden of planten of dieren er last van krijgen? Prof. dr. Ad Ragas is werkzaam binnen de afdeling milieukunde en houdt zich onder andere met deze vragen bezig.