Radboud Jonge Akademie

De Radboud Jonge Akademie (RJA) is een denktank die bestaat uit jonge ambitieuze medewerkers die verschillende functies hebben en afkomstig zijn van alle verschillende faculteiten. Wanneer leden starten zijn zij minimaal 2 jaar en maximaal 10 jaar geleden gepromoveerd, maar zij hebben geen onderzoeksfunctie nodig om lid te kunnen zijn. Daarin is de RJA uniek onder de jonge akademies in Nederland. Een lidmaatschap duurt vier jaar en is open voor iedereen die sterk gemotiveerd is om zichzelf en het eigen vakgebied verder te ontwikkelen en bij te dragen aan interdisciplinaire samenwerking en de academische cultuur binnen en buiten de uu77 en het Radboudumc. Via deze pagina publiceert de RJA jaarlijkse een oproep om te solliciteren naar het RJA lidmaatschap.

RJA leden zoeken actief interdisciplinaire samenwerking met collega’s van binnen en buiten de RJA en willen zich graag ontwikkelen als nieuwe leiders binnen hun vakgebied. De RJA neemt deel aan het debat over onderwijs, onderzoek, maatschappelijke impact en leiderschap om zo de academische cultuur te verbeteren. De RJA geeft (ongevraagd) advies aan het College van Bestuur van de uu77 en het Radboudumc, College van Decanen en universitaire commissies. De RJA is onderdeel van een nationaal netwerk van jonge akademies en werkt samen met .

RJA leden ontmoeten elkaar tijdens de ledenvergaderingen en maandelijkse netwerk lunches. Zij spreken met elkaar over hun dagelijkse werkzaamheden en wisselen ervaringen uit op het gebied van beleid binnen hun eigen faculteit en instituut. Deze discussies leiden tot nieuwe mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerkingen en geven hen een breder beeld van de universiteit. RJA leden werken in projectgroepen die elke één of twee maanden samenkomen. Tijdens deze vergaderingen ontwikkelen de zij nieuwe initiatieven en stellen zij de prioriteiten vast. Een aantal keer per jaar bespreken de RJA leden hun adviezen en ideeën met de leden van het College van Bestuur en met de faculteitsbesturen van hun eigen faculteit. Eliana Vassena en Femke Bekius zijn de co-voorzitters van de RJA.

Ga naar: interdisciplinariteit academische cultuurleden

Volg ons: 

Interdisciplinariteit

De RJA promoot interdisciplinaire samenwerking tussen leden en anderen, en creëert mogelijkheden voor leden om zich te ontwikkelen als nieuwe leiders binnen hun discipline.

Academische cultuur

RJA teams werken aan specifieke thema’s die belangrijk zijn voor jonge academici die aan het begin van hun carrière staan. De teams ontwikkelen projecten, schrijven artikelen, organiseren evenementen en overleggen met beleidsadviseurs en andere medewerkers van de uu77 en Radboudumc. Op deze manier draagt de RJA positief bij aan de academische cultuur.

Blogserie: Erkennen & Waarderen in Limbo

Blog 1: Schaken op vijf borden

Geschreven door: Dr M. Dingemanse (Mark) - 6 maart 2024

In deze blogreeks wil de Radboud Jonge Akademie de dilemma's laten zien die ontstaan in het ongewisse tussen de huidige realiteit en de beloofde verandering. We willen het belang onderstrepen van een geoperationaliseerde Erkennen & Waarderen en expliciet maken wat er op het spel staat: de kans om echt te excelleren.

Lees het blog hier

Blog 2: De tijd dringt…

Geschreven door: Dr N.M. Stel (Nora) - 20 maart 2024

Soms zijn de keuzes waar we als academici voor staan afwegingen binnen de verschillende domeinen van het academische leven. Juist bij het maken van deze keuzes zouden duidelijker geïnstitutionaliseerde toezeggingen op het gebied van erkenning en waardering ongelooflijk nuttig zijn.

Lees het blog hier

Blog 3: Is het de moeite waard?

Geschreven door: Jorge Domínguez Andrés - 3 april 2024

Is het de moeite waard om een carrière in de academische wereld na te streven en vol te houden? Deze vraag weerklinkt dagelijks in de gangen van academische instellingen en in de hoofden van veel wetenschappers, waaronder ikzelf.

Lees het blog hier

Blog 4: Besluiten, afwegingen, modellen

Geschreven door: Dr F.A. Bekius (Femke) - 17 april 2024

Modellen die besluitvormingssituaties structureren kunnen helpen bij het maken van keuzes. Ik gebruik zulke modellen in mijn onderzoek en leer studenten hoe ze de modellen kunnen toepassen in complexe besluitvormingsprocessen. Wanneer ik keuzes maak in mijn dagelijks leven of in mijn werk, neem ik vaak niet de tijd om de situatie eerst te modelleren. Natuurlijk zit het leven vol keuzes en veel keuzes kun (en moet) je maken op basis van wat je hart je ingeeft. Maar mijn academische dilemma's lijken zich steeds vaker voor te doen en vragen misschien om een analyse met modellen...?

Lees het blog hier

Blog 5: NWO en de ‘Fear of missing out’

Geschreven door: Dr S. Boodts (Shari) - 1 mei 2024

Ik heb - om het voorzichtig uit te drukken - 'gemengde gevoelens' over NWO's Talentprogramma en de organisatie van onderzoeksfinanciering in het algemeen. De carrièrelimieten die NWO's Talentprogramma oplegt, dwingen onderzoekers om voorstellen in te dienen, of het nu goed voelt voor hun situatie of niet, omdat het slecht zou zijn voor hun carrière als ze de kans zouden missen.

Lees het blog hier

Blog 6: Wat typeert een academicus?

Geschreven door: Jeanette Mostert - 15 mei 2024

Wat is een academicus? Ben je alleen academicus als (een deel van) je werk bestaat uit het doen van academisch onderzoek? Of kun je je ook uitsluitend richten op wetenschapscommunicatie, outreach en onderwijs, binnen een academische setting?

Lees het blog hier

Blog 7: Het ‘verborgen curriculum’ van Erkennen & Waarderen

Geschreven door: Dr G.M. Meibauer (Gustav) - 30 mei 2024

Een systeem van Erkennen & Waarderen kan bijdragen aan een bloeiende en meer rechtvaardige universiteit. Het opzetten van zo'n veelomvattend systeem brengt echter een belangrijke uitdaging met zich mee: het navigeren van een Erkennen & Waarderen-systeem wordt eenvoudigweg ingebed in bestaande, hiërarchische en vaak verborgen kennisstructuren, waartoe de toegang ongelijk is.

Societal Fans

De Radboud Jonge Akademie gelooft erin dat het smeden van verbindingen tussen wetenschap en samenleving beide ten goede komt. Veel RJA-leden worden weliswaar gewaardeerd om hun valorisatie-activiteiten en de impact die zij als wetenschapper maken, maar velen van hen hebben met vallen en opstaan moeten leren welke activiteiten bij hen passen. Bovendien zoeken jonge wetenschappers vaak naar een startpunt om hun onderzoek meer maatschappelijke betekenis te geven. De Societal Fans van de Radboud Jonge Akademie bieden een staalkaart van de vele mogelijkheden op het vlak van kennisbenutting en valorisatie. Ze vormen als het ware een menu waaruit wetenschappers kunnen kiezen wat willen proberen. De categorieën in de waaier zijn niet uitputtend, noch sluiten ze elkaar uit. Wel weerspiegelen ze de verschillende stijlen en voorkeuren van de leden van de RJA.

Benieuwd? Bestel snel één of meerdere exemplaren van de societal fans via youngacademy [at] ru.nl (youngacademy[at]ru[dot]nl) of download de digitale versie.

Members Radboud Young Academy 2025

Nieuwe leden Radboud Jonge Akademie 2024

Hier vind je alle leden en alumni

Contactinformatie