Voor het eerst wordt onze samenleving tegelijkertijd geconfronteerd met een vergrijzende bevolking en een stijgende levensverwachting. Dat heeft een grote invloed op het aantal personen met langdurige zorgnoden in de samenleving. In Nederland wordt verwacht dat het aantal mensen dat verpleeghuiszorg nodig heeft tussen 2019 en 2040 zal verdubbelen. Dit heeft een grote impact op de ouderenzorg, die reeds kampt met grote uitdagingen: een toegenomen vraag naar persoons- en buurtgerichte zorg, een stijgende co-morbiditeit bij bewoners en immense arbeidstekorten. De demografische veranderingen tillen deze uitdagingen naar een alarmerend niveau. Met name in verpleeghuizen zal de zorgzwaarte van bewoners alleen maar toenemen in de toekomst, mede doordat mensen langer thuis wonen. De vergrijzing van de samenleving vindt voornamelijk plaats buiten de randstad. Prognoses van de CBS tonen dat de uitdagingen het grootst zullen zijn in Zuidoost Nederland.
Om de noodzakelijke zorg te kunnen blijven verlenen in deze regio, zijn daarom ingrijpende veranderingen nodig in de vorm van zorgverlening. Deze ontwikkelingen betekenen dat we zorg en ondersteuning voor ouderen anders moeten gaan inrichten. In Nederland ontstaan verschillende woonvormen, waarin zorg voor ouderen met langdurige zorgnoden op een innovatieve manier wordt vormgegeven. Denk hierbij aan hofjes, collectieve of kleinschalige woonvormen, intergenerationeel wonen en vitale gemeenschappen. Veel zorgorganisaties in Zuidoost Nederland spelen daarbij een leidende rol in het experimenteren met innovatieve woonvormen als antwoord op bovenbeschreven uitdagingen (bijv. burgerinitiatief Zorgcoöperatie Hoogeloon). Bijvoorbeeld het concept Powered by Proteion waarin zorgondernemers kleinschalige locaties ontwikkelen in de wijk of GeWoon Thuis van De Zorggroep. De gemeenschap als unieke organisatievorm lijkt hierbij kansrijk. Echter, kennis ontbreekt over hoe deze innovatieve woonzorggemeenschappen werken en wat voor invloed zij hebben op betrokkenen (o.a. de impact op bewoners, naasten, medewerkers en de gemeenschap als geheel is onbekend).
Op basis van een uitgebreide literatuurstudie en verschillende casestudies ontwikkelt het hier aangevraagde project criteria en geeft inzichten in randvoorwaarden voor succesvolle woonzorggemeenschappen in Zuidoost Nederland.