Paludiculture is het productieve gebruik van natte en opnieuw bevochtigde veengebieden die de veenbodem behouden, waardoor de uitstoot van kooldioxide en inklinking wordt geminimaliseerd. Natuurlijke moerassen en veengebieden zijn sterk veranders, met 80-90% in gedegradeerde of verdwenen toestand in de meeste Europese regio's. Het omzetten van drainageteeltgronden naar paludicultuur zou een baanbrekende transitie kunnen zijn als het op grotere schaal wordt uitgerold. Hoewel lopende en voltooide projecten het potentieel van kleinschalige proefprojecten voor paludicultuur gewassen hebben aangetoond, is er nog geen grootschalige presentatie om boeren en landgebruikers de haalbaarheid van industriële paludicultuur boerderijen te tonen. Het is cruciaal om het volledige scala aan paludicultuur mogelijkheden in verschillende landschappen te begrijpen, aangezien elke boer unieke uitdagingen aangaat en opereert onder verschillende bedrijfsmodellen.
PaluWise pakt deze uitdagingen aan via vier grootschalige paludiculture demonstratiesites, die als knooppunten voor innovatie, co-creatie en demonstratie zullen dienen. Met een multi-actor benadering zullen de demo-sites praktische oplossingen ontwikkelen en tonen voor het omzetten van gedegradeerde organische gronden naar paludiculture, met nadruk op reproduceerbaarheid en schaalbaarheid. Innovatie binnen de waardeketens is essentieel voor het verbeteren van de logistiek en kosteneffectiviteit, en het aanpakken van kritieke hiaten in de schaalbaarheid van paludiculture. Nauwe samenwerking met belanghebbenden, waaronder boeren en industriële partners, sluit aan bij het bredere projectdoel om actoren te betrekken bij de overgang naar duurzaam veengebruik, en tegelijkertijd plattelandsgemeenschappen te betrekken bij het co-creëren van een rechtvaardige transitie.
De demonstratiesites zullen essentieel zijn voor het verzamelen van informatie over de beste landbouwpraktijken, afgestemd op elk gewas, inclusief inzichten in waterbeheer, gewas- en bodemgezondheidbeheer en optimale oogsttijden. Binnen dit project leidt het Radboud Institute of Biological and Environmental Sciences (RIBES) het werk op het gebied van multi-actor interactie binnen de paludicultuur demonstraties, met als overkoepelend doel de kennis over paludicultuur productie te bevorderen door de effectiviteit van waardeketens en betrokkenheid van belanghebbenden te waarborgen.