uu77

Elise en Luis Miguel
Elise en Luis Miguel

Stadstaalkundige Nijmegen

Welke talen spreekt Nijmegen?
Looptijd
2024 tot heden
Projecttype
Onderzoek
Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren

Wie in Nijmegen rondloopt, weet dat er lang niet meer alleen maar Algemeen Nederlands gesproken wordt op straat. De stad kent nog Nijmegenaren die echt Nimweegs praten, maar ook veel internationale studenten uit heel Europa en daarbuiten, en nieuwkomers die bijvoorbeeld Oekraïens of Arabisch spreken. Hoeveel talen en dialecten worden er eigenlijk in de stad gesproken, en welke dan? Om op deze vraag een antwoord te geven, heeft de Faculteit der Letteren in samenwerking met het als eerste ter wereld een Stadstaalkundige aangesteld. 

Deze Stadstaalkundige is Luis Miguel Rojas Berscia, hyperpolyglot (hij spreekt ongeveer 20 talen) en taalwetenschapper aan de uu77. Zijn doel? De taalschat van Nijmegen blootleggen. “Iedereen is eigenlijk van nature meertalig en gebruikt verschillende taalvormen om met elkaar te communiceren," legt Luis Miguel uit. "In de multiculturele stad Nijmegen spreken de meeste mensen, zo niet elke inwoner, meer dan één 'taal'." Samen met studenten gaat hij daarom op zoek naar de talen van Nijmegen, door zoveel mogelijk inwoners van de stad te interviewen.

Kunstwerk

Deze interviews krijgen een artistieke uitwerking door geluidskunstenaar , die de stemmen en klanken verwerkt in een audiovisueel kunstwerk. “We zijn elke dag met taal bezig, maar omdat het zo alledaags is, is het ook iets waar we niet écht meer naar luisteren,” vertelt Elise. Dit project is volgens haar een kans om hierbij stil te staan en echt te luisteren naar stemmen, klanken en tonen. "Het laat ons weer even goed kijken en luisteren naar de mensen om ons heen."

Luister alvast naar een voorproefje van het kunstwerk:

Fragment 'Ik woon in Nijmegen'

Nimweegs vieren

Luis Miguel en Elise hopen bovendien het Nimweegs, de oorspronkelijke taal van Nijmegen, een stem te geven. “Het Nimweegs is prachtig, we houden ervan, en het vormt het hart van deze mooie stad,” vertelt Luis Miguel. Door dit dialect centraal te stellen in hun werk, hopen ze een stukje culturele identiteit van Nijmegen te behouden en te vieren.

Spreek jouw taal in

Wil je meehelpen aan dit onderzoek en aan het kunstwerk? Klik op de knop hieronder, vul de vragenlijst in en spreek jouw taal in! (Je krijgt eerst een informatiedocument met de vraag om toestemming te geven voor het gebruik van de data).

Op vrijdag 23 mei tijdens festival Nijmegen Taalhoofdstad wordt de Stadstaalkundige officieel geïnaugureerd en wordt het kunstwerk van Elise ‘t Hart gepresenteerd. 

Stadstaalkundige Nijmegen

Waarom een Stadstaalkundige? 

Doel van de Stadstaalkundige is om vanuit taalwetenschappelijk perspectief op de stad te reflecteren en gevraagd en ongevraagd advies te geven om de leefbaarheid van de stad te verbeteren. Daarnaast is de Stadstaalkundige een manier om de aandacht te richten op de inhoud en het belang van taal- en literatuurwetenschap. Met de Stadstaalkundige laten we zien dat wetenschap meer is dan bèta- en medische wetenschap, en dat taal leuker, relevanter en interessanter is dan de meeste mensen denken. De stadstaalkundige is daarmee een aanvulling op de al bestaande stadsdichter, maar ook op de stadsarchivaris en de stadsarcheoloog.

Studenten van de denktank voor stadstaalkundige
Studenten betrokken bij het project Stadstaalkundige Nijmegen

Contactinformatie

Voor meer informatie, vragen, opmerkingen of ideeën, mail naar: stadstaalkundige@ru.nl

Contactpersoon