uu77

Geke van Dijk

Geke van Dijk
Dit is dé opleiding om psycholoog mee te worden, in de verschillende takken.
Naam
Geke van Dijk
Opleiding
Gezondheidszorgpsychologie
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
BSc Psychologie en Biologie (Universiteit Utrecht)

Student Geke van Dijk volgt de masterspecialisatie Gezondheidszorgpsychologie aan de uu77.

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Ik heb mijn bachelor in Utrecht gevolgd, maar ik wilde graag de master in Nijmegen gaan doen vanwege de generalistische aanpak. In Utrecht kies je een specifieke richting (bijvoorbeeld Kind & Jeugd, Klinisch met focus op volwassenen of Neuropsychologie) terwijl in Nijmegen al deze richtingen gecombineerd worden. Daarbij vind ik de focus op en aansluiting met de praktijk in Nijmegen heel sterk, bijvoorbeeld met vakdocenten en dat de opleiding Nederlandstalig is. Ook vind ik dat de samenwerkingen met stageplekken redelijk goed geregeld zijn, vergeleken met andere universiteiten.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

De opleiding is redelijk kleinschalig en er is een fijne sfeer. Docenten zijn open, delen veel over hun ervaringen in het werkveld en hetzelfde geldt eigenlijk voor studenten onderling.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

De werkdruk ligt redelijk hoog en ook het vinden van een goede stageplek kan een uitdaging zijn. Je wordt hierin wel begeleid, maar alsnog kan de studie wel als vrij intensief worden bestempeld en ligt hier ook een verantwoordelijkheid bij jou als student.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

In principe bestaat het tweede semester uit een stage (28 uur per week) en gelijktijdige scriptie (12 uur). Er is een redelijk aantal stageplekken dat een vaste samenwerking heeft met de uu77. De kwaliteitseisen aan de stages zijn goed, wat fijn is voor je leerproces en begeleiding. Op dit moment loop ik stage bij het Leo Kannerhuis, een instelling voor jongeren met autisme spectrum stoornis (ASS). In mijn stage focus ik mij zowel op diagnostiek, dus testonderzoek en verslaglegging, en behandeling. Hier schrijf ik ook mijn scriptie, dat vind ik een leuke combinatie tussen onderzoek en praktijk. In mijn scriptie verdiep ik me in ASS in combinatie met traumaklachten en hoe we die comorbiditeit beter kunnen begrijpen.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Dit is dé opleiding om psycholoog mee te worden, in de verschillende takken. Ik vind het mooi dat je van alle stromingen, zoals kind en jeugd, neuropsychologie en volwassenzorg, wat meekrijgt. Dit is voor de praktijk ook heel belangrijk, omdat je vaak veel overlap ziet tussen stoornissen en comorbiditeit. Ook ontstaat problematiek van volwassenen vaak in de jeugd, en komen ook in volwassenzorg bijvoorbeeld ontwikkelingsstoornissen aan de orde. Doordat je een brede basis hebt, weet je wat belangrijke dingen zijn om op te letten, leer je beter differentiëren tussen problematiek en weet je ook wanneer je een andere specialist nodig hebt. Op stage nu zie ik bijvoorbeeld heel veel comorbiditeit en dus ook hoe zinvol het is dat je van verschillende stromingen en doelgroepen wat weet en die overkoepelende visie kan hebben.

Ik wil graag klinisch werk gaan doen en het lijkt me wel leuk om dit te kunnen combineren met bijvoorbeeld onderzoek en/of onderwijs. Ook hoop ik de post-master tot GZ-psycholoog te volgen, zodat ik zelfstandig mag behandelen en zelf verantwoordelijkheid voor cliënten mag dragen.