Ben je een huidige student? Bekijk dan de voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Griekse en Latijnse Taal- en Letterkunde

Het programma bestaat uit specialisatiecolleges Griekse letterkunde (10 EC) en Latijnse letterkunde (10 EC). Verder volg je, samen met studenten uit het 'cultuur'-programma, een cursus Klassieke Traditie 1 en/of 2 (10 EC), waarin wordt gewerkt met teksten in vertaling. Tot slot heb je 10 EC vrije ruimte en schrijf je een Masterscriptie van 20 EC. Hier vind je een schematisch overzicht van het curriculum; daaronder de vakomschrijvingen.

Totaal EC
60 EC
Verplichte cursussen
P1
P2
P3
P4
10 EC
  1. P1
  2. P2
10 EC
  1. P1
  2. P2
10 EC
  1. P3
  2. P4
Vrije ruimte
P1
P2
P3
P4
Vrije ruimte
10 EC
  1. P1
  2. P2
  3. P3
  4. P4
Scriptie
P1
P2
P3
P4
20 EC
  1. P3
  2. P4
0 EC
  1. P3

Vakomschrijvingen

Klassieke traditie en Receptie in Literatuur

Centraal in deze cursus staan de mythen rond Agamemnon en zijn koningshuis, de vloek die op zijn familie rustte en het noodlot dat deze heerser tegemoet ging. We bekijken hoe deze verhalen in verschillende nieuwe media en historische contexten zijn bewerkt, van de oudheid tot heden. Tevens onderzoek je een bewerking naar keuze en geef je hierover een presentatie.

Klassieke traditie en Receptie in Cultuur

Ook deze cursus richt zich op de Griekse en Romeinse literatuur en haar doorwerking in de moderne literatuur en cultuur. Centraal in deze cursus staat de Griekse en Latijnse epiek, in het bijzonder de didactische epiek in de zogenoemde wisdom tradition. Je bestudeert onder meer klassieke poëzie van Hesiodus, Homerus, Vergilius en Ovidius in de originele teksten en in vertaling en ook moderne bewerkingen van het genre. Tevens onderzoek je een bewerking naar keuze en geef je hierover een presentatie.

Griekse taal- en letterkunde

Ieder jaar bieden we een nieuw thema aan uit de Griekse literatuur. In 2024-2025 staat in het college 'De brief in de Griekse literatuur (en daarbuiten)' centraal. De cursus bestaat uit bijeenkomsten van 3 uur, waarin een combinatie van hoor-, werk- en responsiecolleges wordt aangeboden. 

Latijnse taal- en letterkunde

Ieder jaar staat een andere schrijver c.q. tekst, genre of thema in de Latijnse literatuur centraal, waarbij de teksten in de brontaal worden gelezen en we discussiëren over kwesties in de wetenschappelijke literatuur rond het gekozen onderwerp; daarnaast schrijf je een werkstuk dat te maken heeft met het onderwerp van de cursus. In 2024-2025 draaien de colleges rond humor als literair én als sociaal fenomeen, in de genres invectief (Hieronymus) en juridische rede (Cicero's Pro Caleio), satire (Horatius, Juvenalis en Seneca's Apocolocyntosis) en historiografie (Tacitus). 

Vrije ruimte

In de vrije ruimte kun je een andere mastercursus doen van Oudheidstudies, uit het programma Klassieke cultuur. Je kunt ook een vak buiten de opleiding volgen, aan een andere faculteit, bij een andere universiteit in Nederland of zelfs in het buitenland. Ook de opleiding Geschiedenis biedt interessante modules aan voor studenten van Oudheidstudies.

Daarnaast kun je deelnemen aan landelijke cursussen van , doorgaans gehouden aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR) of aan het Nederlands Instituut in Athene (NIA), aangevuld met cursussen in Utrecht. Om zo'n cursus te volgen als keuzeonderdeel heb je toestemming nodig van de examencommissie van Oudheidstudies. Om zo'n cursus te volgen als keuzeonderdeel (10 ec) binnen de MA is geen toestemming van de Examencommissie vereist.

Masterscriptie

Je rondt je master af met een masterscriptie over een zelfgekozen onderwerp. Je laat zien dat je zelfstandig en wetenschappelijk kunt schrijven over een zelf verricht onderzoek binnen de Griekse en Latijnse taal- en letterkunde. Om je een indruk te geven, hieronder enkele titels van recente masterscripties:

  • Heracles’ karakterisering in de werken van Euripides, Aristophanes, Apollonius Rhodius en Theocritus
  • Theophrastus, waar zijn we nu helemaal mee bezig?
  • Wie is Corinna? Een analyse van het personage Corinna in Ovidius’ Amores
  • Jezus als epische held in de cento Probae
  • Van straat naar studeerkamer: Juvenalis Satire 1 en 10