Toelating en inschrijving
?
Aanmelddeadlines
Selecteer je nationaliteit en vooropleiding om de aanmelddeadlines te bekijken.Aanmelddeadlines
Selecteer je vooropleiding om de aanmelddeadlines te bekijken.Aanmeldperiode
Instroom september
Let op
Aanmelden voor de pre-master na 1 juli is mogelijk, maar houd er rekening mee dat we je dan geen garantie meer kunnen bieden op tijdige verwerking. Aanmelding voor de voorbereidende minor kan gedurende het gehele studiejaar. De deadline om je voor de hbo-minor aan te melden is 1 juli.
Aanmeldperiode
Instroom september
Let op
Aanmelden voor de pre-master na 1 juli is mogelijk, maar houd er rekening mee dat we je dan geen garantie meer kunnen bieden op tijdige verwerking. Als je beschikt over een internationale vooropleiding wordt er een individuele afweging gemaakt op basis van jouw aanmelddossier.
Aanmelddeadlines
Selecteer je vooropleiding om de aanmelddeadlines te bekijken.Aanmeldperiode
Instroom september
Aanmeldperiode
Instroom september
Aanmelddeadlines
Selecteer je vooropleiding om de aanmelddeadlines te bekijken.Aanmeldperiode
Instroom september
Aanmeldperiode
Instroom september
Nederlandse vooropleiding
Toelatingseisen
De verkorte pre-master volg je ná het behalen van je bachelorprogramma. De voorbereidende minor volg je tijdens je huidige bacheloropleiding. Hieronder lees je de verschillende vereisten per programma.
Verkorte pre-master
Om toegelaten te kunnen worden tot de (verkorte) pre-master Communicatiewetenschap moet je in het bezit zijn van een wo-bachelordiploma. Daarnaast beoordeelt de toelatingscommissie of je voldoet aan de aanvullende wiskunde-eis (zie Extra eisen). Meer informatie over aanmelding vind je onder: 'Aanmeldprocedure pre-master'.
Voorbereidende minor
Om de voorbereidende minor te mogen volgen moet je wo-student zijn (in ieder geval aan je B2-jaar beginnen) en je moet voldoen aan de aanvullende wiskunde-eis (zie Extra eisen).
Meld je aan en lever onderstaande stukken aan:
- Het aanvraagformulier 'Voorbereidende minor'
- Een formele (voorlopige) cijferlijst
- Een overzicht van alle verplichte vakken en vrije keuzevakken uit je bachelor (eventueel master) met daarbij opgenomen (klikbare) linkjes naar inhoudelijke cursusbeschrijvingen uit bijvoorbeeld de studiegids
- Een bewijs dat je voldoet aan de wiskunde-eis (zie Extra eisen). Voldoe je op dit moment nog niet aan de wiskunde-eis? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier. Let op: je kunt de voorbereidende minor al wel vast laten stellen en het bewijsstuk later overleggen
De toelatingscommissie bepaalt welke voorbereidende minor je moet volgen.
Voor studenten van een andere universiteit
Als je voorbereidende minor is vastgesteld moet je ingeschreven worden aan de uu77. Meld je aan volgens de procedure 'Aanmeld- en inschrijfprocedure bijvakstudenten'.
De pre-master volg je ná het behalen van je bachelorprogramma. De hbo-minor volg je tijdens je huidige bacheloropleiding. Hieronder lees je de verschillende vereisten per programma.
Pre-master
Om toegelaten te kunnen worden tot de pre-master Communicatiewetenschap moet je voldoen aan de volgende eisen:
- In het bezit zijn van een hbo-bachelordiploma
- Je voldoet aan de aanvullende wiskunde-eis (zie Extra eisen)
- Je toelichting op onderzoeksvaardigheden is voldoende (zie Extra eisen)
Meer informatie over aanmelding vind je onder: 'Aanmeldprocedure pre-master'.
Hbo-minor
Om in aanmerking te komen voor de hbo-minor moet je voldoen aan de volgende eisen:
- Je voldoet aan de wiskunde-eis (zie Extra eisen)
- Je hebt tenminste je propedeuse plus minimaal 40 EC in de hoofdfase behaald
- Een motivatiebrief: om te bepalen of jij de juiste motivatie hebt en geschikt bent voor het volgen van academische vakken tijdens je hbo-opleiding
Aanmelding kan vanaf 1 maart en gaat via Kies-Op-Maat. Meer informatie over aanmelding vind je onder 'Aanmeldprocedure minor voor hbo-studenten'.
Vervolg na hbo-minor
Heb je de hbo-minor en je hbo-diploma behaald, dan kun je toelating vragen tot de pre-master (hbo). Je krijgt vrijstelling voor de al behaalde vakken. Voor toelating volg de stappen onder pre-master.
Wiskunde-eis
Om te voldoen aan de wiskunde-eis moet je het volgende eindexamenresultaat hebben behaald op het havo of vwo:
- Havo: Een eindcijfer van 7 of hoger voor wiskunde A, B of C
- Vwo: Examen hebben gedaan (geen cijfereis) voor wiskunde A, B of C
De uu77 kan het door jouw behaalde eindcijfer automatisch inzien; je hoeft hier geen aanvullende documenten voor aan te leveren.
Heb je niet het gevraagde eindcijfer voor wiskunde behaald?
In dit geval kan je op verschillende manieren je wiskunde-deficiëntie wegwerken, zodat je alsnog met de pre-master of minor kan beginnen. De volgende toetsen en certificaten worden door ons geaccepteerd;
- Wiskundetoets Communicatiewetenschap aan de uu77.
- examen vwo wiskunde A, B of C met een eindresultaat van 5,5 of hoger
- wiskunde A of B met een eindresultaat van 6 of hoger (5,5 – 5,9 wordt 6)
- Een vwo-wiskundecertificaat A, B of C van de of een deelcertificaat vwo-wiskunde van , met een eindresultaat van 6 of hoger (5,5 – 5,9 wordt 6)
- (OMPT); (OMPT-C, OMPT-D of OMPT-E), met minimumscore 55%
Voor de certificaten van de µþ´Ç²õ·É±ð±ô±ô-µþè³Ù²¹, vavo/DUO geldt dat vwo wiskunde A de beste voorbereiding biedt op onze opleiding. Wiskunde C wordt gezien als de gemakkelijkste vorm van wiskunde, en is onze minimumeis. Voor certificaten van de CCVX wordt vwo wiskunde A aangeraden, maar wiskunde B mag dus ook. Voor de OMPT wordt variant E aangeraden, deze is vergelijkbaar met vwo wiskunde C.
De deadline voor het aanleveren van een voldoende certificaat wiskunde is 15 augustus. Je kunt je aanmelding dus ook indienen als je nog geen wiskundecertificaat hebt behaald. Raadpleeg de websites van de bovengenoemde instituten tijdig en zorg dat je goed op de hoogte bent van de kosten en aanmelddeadlines.
Wiskundetoets Communicatiewetenschap
Wil jij starten met de pre-master, voorbereidende minor of hbo-minor Communicatiewetenschap en voldoe je niet aan de wiskunde-eis? Dan kun je deelnemen aan de wiskundetoets.
Belangrijke informatie
- De toets wordt twee keer in het studiejaar aangeboden, in april en juni. Je mag aan beide toetsmomenten deelnemen, maar betaalt dan ook twee keer.
- Er is geen mogelijkheid tot feedback of inzage na de toets.
- De stof moet je zelfstandig bestuderen, er is geen mogelijkheid tot stellen van vragen.
- De kosten voor iedere deelname zijn 75 euro.
- Er mag bij het maken van de toets geen rekenmachine worden gebruikt.
Toetsmomenten, aanmelding en betaling
De wiskundetoets betreft een toets op papier en wordt op twee momenten op de campus van de uu77 aangeboden:
- woensdag 9 april 2025 van 12:45-15:45 uur (aanmelden is niet meer mogelijk)
- woensdag 4 juni 2025 van 12:45-15:45 uur (deadline aanmelden: 5 mei 2025)
Voor de inschrijving heb je een studentnummer van de uu77 nodig. Hiervoor meld je je eerst aan in . Daarna volgt de inschrijving voor de wiskundetoets via het webformulier. Enkele dagen na de aanmelddeadline voor de wiskundetoets ontvang je per e-mail een betaallink. Zonder betaling kun je niet deelnemen aan de toets, dus zorg dat je binnen een week na ontvangst van de betaallink betaalt. Let op: na betaling is restitutie van het bedrag van 75 euro niet meer mogelijk.
Uiterlijk een week voor de toets krijg je per e-mail bericht over de locatie waar de toets plaatsvindt.
Resultaat wiskundetoets
Je ontvangt een e-mail met daarin je cijfer voor de wiskundetoets uiterlijk drie weken na de toets. Deze e-mail geldt als bewijs dat je hebt voldaan aan de wiskunde-eis. Je ontvangt géén certificaat. Als je via de e-mail het cijfer van de wiskundetoets hebt ontvangen kun je verdere stappen ondernemen:
Wiskundetoets behaald:
- Je voldoet aan de wiskunde-eis en je kan je toelating verder in orde maken. Met vragen over toelating kun je terecht bij Admission Office Social Sciences: admissionsocialsciences [at] ru.nl (admissionsocialsciences[at]ru[dot]nl)
Wiskundetoets niet behaald:
- Als je aan de toets in april hebt deelgenomen maar niet met een voldoende hebt afgesloten, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan toets in juni. Meld je opnieuw aan met het webformulier, maak de betaling in orde en let op de aanmelddeadline!
- Je kunt ook kiezen voor één van de alternatieven om te voldoen aan de wiskunde-eis, zoals of .
Literatuur
Als voorbereiding op de toets wordt het volgende boek aanbevolen:
- Franken, W.M. & Bouts, R.A. (2002). Wiskunde voor Statistiek. Bussum: Uitgeverij Coutinho ISBN 978 90 6283 317 7. In dit overzicht vind je de tentamenstof.
Contact
Heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar wiskundetoets.cw [at] ru.nl (wiskundetoets[dot]cw[at]ru[dot]nl).
Toelichting met betrekking tot onderzoeksvaardigheden
In evaluaties geven pre-masterstudenten (hbo-instroom) aan dat zij aan drie kenmerken van de pre-master flink moeten wennen: het zelfstandig bestuderen van grote hoeveelheden Nederlands- en Engelstalige handboeken en literatuur; het ontwikkelen van toepassingen op basis van theoretische modellen en concepten; en het onderzoeken en analyseren van vraagstukken door middel van empirisch onderzoek.
Beschrijf in een toelichting in welke mate jouw vooropleiding en jouw persoonlijke studiekeuzes en interesses je al goed op deze kenmerken hebben voorbereid. Indien je je op onderdelen nog minder goed voorbereid voelt, geef dan aan hoe je concreet aan deze deficiënties gaat werken. Beschrijf ook hoe de pre-master en de daaropvolgende master(richting) zullen bijdragen aan de loopbaan of het beroep dat je voor ogen hebt.
Jouw toelichting beslaat minimaal 1,5 A4 en maximaal 2 A4. De toelichting moet een logisch beredeneerd verhaal zijn, waarbij gelet wordt op goede samenhang en logische opbouw, en is geschreven in correct Nederlands. Je kan je toelichting uploaden in OSIRIS Application nadat je je hebt ingeschreven voor de pre-master in Studielink.
Buitenlandse vooropleiding
Toelatingseisen
Als je beschikt over een internationale vooropleiding wordt er een individuele afweging gemaakt op basis van jouw aanmelddossier.
Wiskunde-eis
Om te voldoen aan de wiskunde-eis moet je het volgende eindexamenresultaat hebben behaald op het havo of vwo:
- Havo: Een eindcijfer van 7 of hoger voor wiskunde A, B of C
- Vwo: Examen hebben gedaan (geen cijfereis) voor wiskunde A, B of C
De uu77 kan het door jouw behaalde eindcijfer automatisch inzien; je hoeft hier geen aanvullende documenten voor aan te leveren.
Heb je niet het gevraagde eindcijfer voor wiskunde behaald?
In dit geval kan je op verschillende manieren je wiskunde-deficiëntie wegwerken, zodat je alsnog met de pre-master of minor kan beginnen. De volgende toetsen en certificaten worden door ons geaccepteerd;
- Wiskundetoets Communicatiewetenschap aan de uu77.
- examen vwo wiskunde A, B of C met een eindresultaat van 5,5 of hoger
- wiskunde A of B met een eindresultaat van 6 of hoger (5,5 – 5,9 wordt 6)
- Een vwo-wiskundecertificaat A, B of C van de of een deelcertificaat vwo-wiskunde van , met een eindresultaat van 6 of hoger (5,5 – 5,9 wordt 6)
- (OMPT); (OMPT-C, OMPT-D of OMPT-E), met minimumscore 55%
Voor de certificaten van de µþ´Ç²õ·É±ð±ô±ô-µþè³Ù²¹, vavo/DUO geldt dat vwo wiskunde A de beste voorbereiding biedt op onze opleiding. Wiskunde C wordt gezien als de gemakkelijkste vorm van wiskunde, en is onze minimumeis. Voor certificaten van de CCVX wordt vwo wiskunde A aangeraden, maar wiskunde B mag dus ook. Voor de OMPT wordt variant E aangeraden, deze is vergelijkbaar met vwo wiskunde C.
De deadline voor het aanleveren van een voldoende certificaat wiskunde is 15 augustus. Je kunt je aanmelding dus ook indienen als je nog geen wiskundecertificaat hebt behaald. Raadpleeg de websites van de bovengenoemde instituten tijdig en zorg dat je goed op de hoogte bent van de kosten en aanmelddeadlines.
Wiskundetoets Communicatiewetenschap
Wil jij starten met de pre-master, voorbereidende minor of hbo-minor Communicatiewetenschap en voldoe je niet aan de wiskunde-eis? Dan kun je deelnemen aan de wiskundetoets.
Belangrijke informatie
- De toets wordt twee keer in het studiejaar aangeboden, in april en juni. Je mag aan beide toetsmomenten deelnemen, maar betaalt dan ook twee keer.
- Er is geen mogelijkheid tot feedback of inzage na de toets.
- De stof moet je zelfstandig bestuderen, er is geen mogelijkheid tot stellen van vragen.
- De kosten voor iedere deelname zijn 75 euro.
- Er mag bij het maken van de toets geen rekenmachine worden gebruikt.
Toetsmomenten, aanmelding en betaling
De wiskundetoets betreft een toets op papier en wordt op twee momenten op de campus van de uu77 aangeboden:
- woensdag 9 april 2025 van 12:45-15:45 uur (aanmelden is niet meer mogelijk)
- woensdag 4 juni 2025 van 12:45-15:45 uur (deadline aanmelden: 5 mei 2025)
Voor de inschrijving heb je een studentnummer van de uu77 nodig. Hiervoor meld je je eerst aan in . Daarna volgt de inschrijving voor de wiskundetoets via het webformulier. Enkele dagen na de aanmelddeadline voor de wiskundetoets ontvang je per e-mail een betaallink. Zonder betaling kun je niet deelnemen aan de toets, dus zorg dat je binnen een week na ontvangst van de betaallink betaalt. Let op: na betaling is restitutie van het bedrag van 75 euro niet meer mogelijk.
Uiterlijk een week voor de toets krijg je per e-mail bericht over de locatie waar de toets plaatsvindt.
Resultaat wiskundetoets
Je ontvangt een e-mail met daarin je cijfer voor de wiskundetoets uiterlijk drie weken na de toets. Deze e-mail geldt als bewijs dat je hebt voldaan aan de wiskunde-eis. Je ontvangt géén certificaat. Als je via de e-mail het cijfer van de wiskundetoets hebt ontvangen kun je verdere stappen ondernemen:
Wiskundetoets behaald:
- Je voldoet aan de wiskunde-eis en je kan je toelating verder in orde maken. Met vragen over toelating kun je terecht bij Admission Office Social Sciences: admissionsocialsciences [at] ru.nl (admissionsocialsciences[at]ru[dot]nl)
Wiskundetoets niet behaald:
- Als je aan de toets in april hebt deelgenomen maar niet met een voldoende hebt afgesloten, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan toets in juni. Meld je opnieuw aan met het webformulier, maak de betaling in orde en let op de aanmelddeadline!
- Je kunt ook kiezen voor één van de alternatieven om te voldoen aan de wiskunde-eis, zoals of .
Literatuur
Als voorbereiding op de toets wordt het volgende boek aanbevolen:
- Franken, W.M. & Bouts, R.A. (2002). Wiskunde voor Statistiek. Bussum: Uitgeverij Coutinho ISBN 978 90 6283 317 7. In dit overzicht vind je de tentamenstof.
Contact
Heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar wiskundetoets.cw [at] ru.nl (wiskundetoets[dot]cw[at]ru[dot]nl).
Toelichting met betrekking tot onderzoeksvaardigheden
In evaluaties geven pre-masterstudenten (hbo-instroom) aan dat zij aan drie kenmerken van de pre-master flink moeten wennen: het zelfstandig bestuderen van grote hoeveelheden Nederlands- en Engelstalige handboeken en literatuur; het ontwikkelen van toepassingen op basis van theoretische modellen en concepten; en het onderzoeken en analyseren van vraagstukken door middel van empirisch onderzoek.
Beschrijf in een toelichting in welke mate jouw vooropleiding en jouw persoonlijke studiekeuzes en interesses je al goed op deze kenmerken hebben voorbereid. Indien je je op onderdelen nog minder goed voorbereid voelt, geef dan aan hoe je concreet aan deze deficiënties gaat werken. Beschrijf ook hoe de pre-master en de daaropvolgende master(richting) zullen bijdragen aan de loopbaan of het beroep dat je voor ogen hebt.
Jouw toelichting beslaat minimaal 1,5 A4 en maximaal 2 A4. De toelichting moet een logisch beredeneerd verhaal zijn, waarbij gelet wordt op goede samenhang en logische opbouw, en is geschreven in correct Nederlands. Je kan je toelichting uploaden in OSIRIS Application nadat je je hebt ingeschreven voor de pre-master in Studielink.
Aanmeldprocedure
Om je aan te melden voor een opleiding moet je voor de aanmelddeadline een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Bekijk eerst de toelatingseisen en volg vervolgens de stappen die hieronder staan.
Stappenplan
Stap 1: Doe een verzoek tot inschrijving via Studielink
Meld je aan voor de pre-master via Studielink. Dit doe je door 'een verzoek tot inschrijving' in te dienen. Je kunt je al aanmelden vanaf 1 oktober voor het volgende studiejaar.
Voor aanmelding zijn de volgende stappen in Studielink nodig:
- Ga naar ‘Verzoek tot inschrijving indienen’
- Zoek op ‘Premaster [naam opleiding]’. Vaak is de naam van de pre-master de naam van de master(specialisatie).
- Selecteer de onderwijsinstelling: uu77
- Selecteer het type opleiding: WO Bachelor
Meld je op tijd aan! Om je aan te melden, hoeft je vooropleiding nog niet afgerond te zijn. Je vindt de aanmelddeadline bovenaan de Toelating & Inschrijving pagina van de pre-master.
Stap 2: Vul de digitale vragenlijst in
Omdat je vooropleiding beoordeeld moet worden, ontvang je op het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven de inloggegevens voor een digitale vragenlijst. Log in, vul de vragenlijst in en upload de gevraagde documenten. Zorg ervoor dat je de vragenlijst en documenten voor de aanmelddeadline indient. Vul je de vragenlijst na de deadline in, dan is er geen garantie dat we je toelating op tijd kunnen verwerken. Je vindt de aanmelddeadline bovenaan de Toelating & Inschrijving pagina van de pre-master.
Stap 3: Houd je e-mail in de gaten
We nemen de ingevulde vragenlijst vervolgens in behandeling. Binnen ongeveer drie weken nadat je de vragenlijst hebt ingediend, hoor je per mail of je wordt toegelaten tot de pre-master. Er zijn drie mogelijke uitkomsten:
- Je wordt toegelaten. → Je kunt je inschrijven voor de opleiding.
- Je wordt onder voorwaarden toegelaten. → Er zijn voorwaarden waar je eerst aan moet voldoen om definitief toegelaten te worden. Je ontvangt een mail over wat deze voorwaarden inhouden.
- Je wordt niet toegelaten. → Je aanmelding in Studielink wordt ingetrokken en je kunt je helaas niet inschrijven voor deze pre-master.
De uitkomst ontvang je op het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.
Ben je toegelaten ?
Dan kun je je inschrijven voor de opleiding.
Aanmeldprocedure
Studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding kunnen zich niet direct voor een pre-master aanmelden. Je moet je eerst aanmelden voor een masteropleiding. Als je niet direct toelaatbaar bent tot de masteropleiding, maar wel toegelaten kunt worden tot het pre-masterprogramma, ontvang je een e-mail.