uu77

Beroep bij het College van Beroep voor de Examens

Ben je het niet eens met een beslissing van een examencommissie of examinator? Dan kun je hiertegen in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Je kunt denken aan beslissingen over het bindend studieadvies, de beoordeling van een tentamen of een door de examencommissie afgewezen verzoek. Ook tegen de afwijzing van een verzoek om toelating tot een premaster- of masteropleiding kun je in beroep gaan, evenals tegen het uitblijven van een (tijdige) beslissing. 

Voorwaarden

Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dagtekening van de genomen beslissing binnen zijn. Wanneer je beroepschrift niet op tijd is ontvangen, zal je beroep naar alle waarschijnlijkheid niet-ontvankelijk worden verklaard. In dat geval wordt het beroepschrift niet inhoudelijk behandeld.

Als je meer tijd nodig hebt, kun je binnen de termijn van zes weken een pro forma beroepschrift indienen. Daarin kondig je aan tegen welke beslissing je in beroep gaat. Het CBE stelt na ontvangst van dit pro forma beroepschrift een termijn vast waarbinnen je alsnog het beroep inhoudelijk moet toelichten.

Hoe

In beroep gaan kan op drie manieren:

1. digitaal via het Loket Rechtsbescherming Studenten. In het formulier van het Loket vul je alle benodigde informatie in, waarna je een automatische bevestiging per e-mail ontvangt. Vervolgens ontvang je binnen enkele dagen een bericht met informatie over de verdere behandeling van je beroep. 

2. Als je het beroepschrift per post wilt indienen, zorg er dan voor dat dit beroepschrift de volgende informatie bevat:

  • de naam en het adres van de indiener;
  • de opleiding, het studentnummer, telefoonnummer en e-mailadres van de indiener (e-mails van het CBE worden naar het @ru.nl e-mailadres verzonden);
  • de datum en de handtekening van de indiener;
  • de redenen waarom je beroep instelt tegen de beslissing;
  • een omschrijving van de beslissing waartegen je in beroep gaat;
  • een kopie van de beslissing waartegen je in beroep gaat. 

Stuur het beroepschrift vervolgens naar:

Het College van Beroep voor de Examens t.a.v. de secretaris
Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken
uu77 Nijmegen
Postbus 9102
6500 HC Nijmegen

3. Het beroepschrift kun je ook persoonlijk afgeven bij de portier van het Berchmanianum aan de Houtlaan 4 te Nijmegen. Volg in dit geval dezelfde instructies voor de inhoud van het beroepschrift als bij optie 2 hierboven. Zorg ervoor dat de portier de datum van afgifte noteert wanneer je het beroepschrift afgeeft.

Procedure

  1. Na ontvangst van je beroepschrift ontvang je een ontvangstbevestiging van het CBE. Als er gegevens ontbreken dan word je in de gelegenheid gesteld om dit aan te vullen. 
  2. Aan het instellen van beroep bij het CBE zijn geen kosten verbonden.
  3. Voordat je beroepschrift wordt behandeld, gaat het CBE na of de kwestie onderling kan worden opgelost. Dit heet een poging tot minnelijke schikking. Het CBE stuurt een kopie van het beroepschrift door naar de examencommissie en verzoekt haar, in overleg met de betrokkenen, na te gaan of de zaak minnelijk kan worden opgelost. 
    a) Het streven is dat de examencommissie je zo spoedig mogelijk na ontvangst van het beroepschrift uitnodigt voor een schikkingsgesprek. Binnen drie weken moet de examencommissie het CBE melden of er een minnelijke schikking tot stand is gekomen. Zo ja, dan is de zaak afgehandeld.
    b) Lukt het niet om tot een minnelijke schikking te komen, dan dient de examencommissie/examinator een verweerschrift in bij het CBE waarin zij haar visie op de zaak geeft. 
    De voorzitter van het CBE kan in bijzondere gevallen besluiten om de poging tot minnelijke schikking over te slaan.
  4. Als er geen minnelijke schikking is bereikt, neemt het CBE het beroepschrift in behandeling.
  5. Beide partijen worden opgeroepen voor een hoorzitting. Indien gewenst kan je je laten bijstaan door een gemachtigde. Beide partijen kunnen ook getuigen en/of deskundigen meenemen. Het CBE kan afzien van een hoorzitting wanneer het beroep niet aan de formele eisen voldoet, het beroep kennelijk niet-ontvankelijk is, partijen niet gehoord willen worden of wanneer er volledig aan het beroep tegemoet wordt gekomen.
  6. Het CBE beslist binnen tien weken na sluiting van de beroepstermijn en informeert de partijen over de inhoud van de beslissing.
  7. Indien het beroep gegrond wordt verklaard, wordt de beslissing vernietigd en moet het betreffende orgaan een nieuw besluit nemen met inachtneming van de uitspraak van het CBE. Let op: Het CBE is niet bevoegd om zelf een tentamen, werkstuk of scriptie inhoudelijk te beoordelen. Het CBE kan dus niet zelf een cijfer toekennen.

Voorlopige voorziening

Soms komt het voor dat er onomkeerbare gevolgen dreigen voordat het CBE een oordeel heeft gegeven over een beroep. Je kunt dan gemotiveerd vragen om een voorlopige voorziening. Deze voorziening is uitsluitend een tijdelijke maatregel en staat los van de behandeling van de hoofdzaak (het beroep). De voorzitter van het CBE hoort beide partijen en doet zo spoedig mogelijk uitspraak over een al dan niet te treffen voorziening. De voorlopige voorziening vervalt zodra het CBE, in een later stadium, een beslissing heeft genomen in de hoofdzaak.

De regels omtrent de beroepsprocedure bij het CBE zijn te vinden in paragraaf 3.2 van het Bestuurs- en beheersreglement en in het Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens.

Uitspraken

Om een idee te krijgen van de zaken die het College van Beroep voor de Examens behandelt, vind je hier een overzicht van de uitspraken uit de afgelopen tien jaar.

Hoger beroep

Is je beroepschrift afgehandeld en ben je het niet eens met de uitkomst? Dan kun je hiertegen in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.