Onderzoeksprojecten

Resultaat 1 - 20 van 29 resultaten
  • Bloemrijke dijk

    Kansenscan soortenrijke dijken

    Om dijkbeheerders te ondersteunen bij het aanleggen en ontwikkelen van een soortenrijke dijk, ontwikkelt het team van Future Dikes een Functionele Vegetatietypologie en Kansenscan voor soortenrijke dijken in Nederland.

  • Afbeelding labmateriaal

    AMOXENSE: Biosensing van Ammoniak in Afvalwaterbehandeling met behulp van Bacteriën

    Dit project ontwikkelt een ammoniumbiosensor die op unieke wijze in zuurstofarme en anoxische omstandigheden kan werken Deze biotechnologie zal bijdragen aan het optimaliseren van ammoniumverwijdering tijdens afvalwaterbehandeling.

  • Zandfiltratie

    Zandfiltratie

    Op weg naar beter begrip van hoe zandfilters werken: het samenspel tussen bacteriën en chemische processen.

  • Een veengebied in Nederland

    Paludi4all

    Paludicultuur op natte veengronden is essentieel voor klimaatactie. Paludi4All onderzoekt effecten en zoekt oplossingen voor opschaling in Europa.

  • Veengebied

    Het PaluWise project

    Het is cruciaal om alle paludicultuurmogelijkheden te begrijpen, aangezien elke boer unieke uitdagingen aangaat en opereert onder verschillende bedrijfsmodellen. PaluWise pakt deze uitdagingen aan via vier paludiculture demonstratiesites.

  • CO2 emissions remain stable: is this the turning point?

    The Power of Size

    Dit project kijkt naar chemische vervuiling, een van de snelst groeiende milieuproblemen ter wereld. Het project leidt relaties af voor parameters die de emissie, verspreiding, accumulatie en effecten van stoffen bepalen.

  • Tree of Life

    De Prokaryotische Oorsprong van ons Immuunsysteem

    Recentelijk groeide de discussie over de mogelijke bacteriële oorsprong van aangeboren immuunmechanismen. Ongetwijfeld spelen bacteriële afweersystemen (DS) hierin een belangrijke rol, maar hoe zit het met archaea?

  • Ecological Microbiology

    MARIX

    Het ERC-synergieproject MARIX bestudeert mariene redoxovergangen om te begrijpen hoe ze giftig ammonium en methaan verwijderen. Middels veldwerk, labexperimenten en modellering worden nieuwe microbiële routes en hun milieu-impact onderzocht.

  • Peatland

    Carbon Connects

    Carbon Connects is een initiatief van Interreg North-West Europe met als belangrijkste focus het herstel van veengebieden.

  • Autobanden en plastic afval op het strand

    LABPLAS: Land-Based Solutions for Plastics in the Sea

    Het project zal wetenschappelijk bewijs leveren om te helpen bij het maken van beslissingen over regelgeving voor plastic in het milieu.

  • Zebravissenonderzoek

    Het begrijpen en voorkomen van de impact van hormoonontregelaars op de hypothalamus-hypofyse-assen in gevoelige populaties.

    Het HYPIEND project onderzoekt de effecten van hormoon-verstorende stoffen (EDCs) op de stress, reproductie en schildklier hormoonas en implementeert strategieën om de blootstelling aan EDCs te verminderen in gevoelige populaties.

  • Foto van moerrassige omgeving met waterplanten, bemoste boomstammen en gefilterd zonlicht

    ADMIRE

    In het Interreg-project ADMIRE werken 10 partners in Vlaanderen en Nederland samen aan veengebieden. Daarbij staan het behoud, herstel en beheer van natuurwaarden voorop, maar wordt ook de klimaatimpact van deze belangrijke natuurgebieden bekeken.

  • Protestbord Climate Action Now. Afbeelding van Filmbetrachter van Pixabay

    Achieving High-Integrity Voluntary Climate Action (ACHIEVE)

    Het onderzoeksproject ACHIEVE zal zoeken naar mogelijkheden om vrijwillige klimaatmaatregelen geloofwaardiger te maken en op te schalen met als doel wereldwijd een klimaatneutrale (net zero) samenleving te verwezenlijken voor 2050.

  • Several glass bottles marked BES1, BES2, etc, in a laboratory situation

    Van biogas naar bioenergie

    In het project Van biogas naar bioenergie wordt onderzocht hoe bepaalde micro-organismen elektriciteit opwekken uit methaan, en hoe we deze eigenschap zouden kunnen toepassen voor het opwekken van stroom en voor het beperken van methaanuitstoot.

  • De Ooijpolder

    Healthy Landscape

    Binnen Healthy Landscape doen we interdisciplinair (actie)onderzoek, waarmee we, samen met partners uit de praktijk, kennis en inzichten verzamelen die nodig zijn om te komen tot een duurzaam, gezond landschap voor plant, mens en dier.

  • Rosa Boone, Foto door Femke Reijerman

    Towards smart soil-sensing: developing a proxy for soil health

    Rosa Boone onderzoekt hoe het herstel van bodembiodiversiteit bijdraagt aan het functioneren van de bodem. Hiervoor ontwikkelt ze een nieuwe meetmethode waarmee boeren zelf kunnen volgen hoe “gezond” de bodem onder hun voeten is.

  • Herstel van oude eikenbossen met steenmeel

    Oude eikenbossen worden ernstig bedreigd door stikstofdepositie en staan nu letterlijk op omvallen. Steenmeel herstelt de verzuring en onbalans van mineralen. We combineren bodem- en plantchemie met o.a. bodembiologie en microbiologie.

  • Surface water, oppervlaktewater

    DIGS

    Kwantificering van broeikasgasemissies van oppervlaktewateren met als doel de oorzaken daarvan te ontrafelen en mitigerende maatregelen te ontwikkelen door middel van veldmetingen, experimenten en modellering.

  • Aquaculture

    Environmental impact of inland aquaculture in Brazil

    Met dit onderzoek willen wij de broeikasgasemissies en de nutriëntenbudgetten van aquacultuurvijvers in Brazilië kwantificeren en in verband brengen met beheerspraktijken.

  • Inland waters, meertje, beek

    Effects of bioturbation on microbial CH4 production, accumulation and emission from inland waters

    Dit onderzoek is gericht op het verwerven van een mechanistisch inzicht in de wijze waarop bioturberende organismen de productie van broeikasgassen, de emissiesnelheid daarvan en de emissieroutes van aquatische ecosystemen beïnvloeden.